Over mij

Ik ben gitarist en singer songwriter. Ik ben opgegroeid en opgeleid met jazz en blues. Het is de rode draad die je terug hoort in de muziek die ik maak.

Goede muzikanten hebben altijd veel indruk op mij gemaakt, niet alleen gitaristen. De beheersing, de emotie en soms ontlading in het spel, dat doet me echt wat. Samenspel en improvisatie voegt daar een extra dimensie aan toe. De power van een goed spelende band geeft mij een enorme kick. Die energie wil ik graag doorgeven.

Composities beginnen bij mij meestal met een korte frase op gitaar. Een lick met een bepaalde kenmerkende sound. Dat geeft een eigen karakter aan een stuk. Je herkent het al bij de eerste noten. Ik speel eigenlijk nooit zomaar akkoorden. Bij die eerste frase komt dan een melodisch lijntje, en mogelijk al bepaalde woorden. Bij het schrijven heb ik meestal een bepaalde sfeer in gedachte die hoort bij een bepaald onderwerp waar de tekst over moet gaan. De noten zijn de invulling die moeten bijdragen aan hetgeen ik met de compositie wil overbrengen.

Vaak schrijf ik over onderwerpen waar ik zelf mee te maken heb of over dingen die in mijn omgeving gebeuren. Ik vertaal dat dan in een liedje. Anderen schrijven een boek, maar mijn focus is altijd de muziek. Humor is een terugkerend element in de teksten. Voor blues nummers vind ik het leuk om aan te sluiten bij de klassieke thema’s drank, vrouwen en geldgebrek. In ballads en in singer songwriter nummers komen veel meer onderwerpen aan bod.
Met de band richten we ons specifiek op het blues circuit. Ik schrijf dan meer gericht maar wil me niet beperken tot 12 maten blues. Het is juist een hele leuke creatieve uitdaging om variaties te maken en stukken een eigen karakter mee te geven binnen de context en de contouren van de blues.

In de loop van 40 jaren gitaarspelen heb ik mijn eigen sound ontwikkeld en ik denk dat daar mijn kracht ligt als gitarist. Ik denk dat het er niet zozeer om gaat wat je speelt, maar hoe je het speelt. Ik probeer muziek te maken die dicht bij mij staat. Ik hoop dat de composities en teksten mensen aanspreken. Covers speel ik niet of nauwelijks. Solo of met een band, ik wil altijd proberen echt muziek te maken en iets over te brengen. De dynamiek wil ik live zo goed mogelijk gebruiken. Verder vind ik het belangrijk om mijn publiek een leuke avond te bezorgen. Bij de presentatie probeer ik altijd het publiek erbij te betrekken en wat meer te vertellen over de achtergronden van de muziek.

De komende jaren wil ik graag veel optreden en meer mensen proberen te bereiken. Afgelopen jaar stond ik ongeveer 40 keer op een podium, variërend van een huiskamerconcert tot festivals. We hebben vorig jaar met de band ook in de finale gestaan van de Dutch Blues Challenge, maar nog altijd zijn we niet echt bekend in het festivalcircuit. In 2018 gaan we een album uitbrengen en ik hoop dat we daarmee een visitekaartje afgeven als opstap naar veel leuke optredens.

Ik ben begonnen met gitaarspelen toen ik 10 was. Eerst klassiek en toen ik 13 was had ik met een krantenwijk genoeg gespaard voor mijn eerste elektrische gitaar. Een versterker had ik aanvankelijk niet. Ik plugde in op een heel klein platenspelertje en probeerde na te spelen wat ik andere gitaristen hoorde doen. De sound probeerde ik te imiteren met heel eenvoudige middelen.

Natuurlijk zat ik in allerlei bandjes op de middelbare school. Ik vond het zo leuk dat ik besloot om er verder in te gaan. Ik deed toelatingsexamen bij het conservatorium in Zwolle en in Hilversum en werd aangenomen. Ik koos voor Hilversum wat in die tijd de place to be was. Later is die school gefuseerd met het Conservatorium van Amsterdam. Ik kreeg les van Wim Overgaauw, een geweldig goede jazzgitarist en een erg inspirerende persoonlijkheid.

In die tijd, medio jaren 80, was er veel live muziek, en als student speelde ik vaak wel 3 of 4 maal per week in allerlei jazzcafe’s en op festivals. Omdat ik vrij goed a vue noten kan lezen – wat veel gitaristen niet kunnen – werd ik geregeld gevraagd om mee te doen aan opname sessies. Ik kwam zelfs op de lijst van invallers voor het Metropool Orkest, toen nog onder Rogier van Otterloo. Via Wim Overgaauw kwam ik in het TV programma “Jazz Met Jacobs” en werd ik genomineerd voor de Wessel Ilcken jazzprijs.

Ondanks dit vrij succesvolle begin ben ik toch een andere kan op gegaan. Ik zag om me heen hoe moeilijk het is om rond te komen als muzikant en koos er voor om rechten te gaan studeren en daarnaast te blijven spelen. Na die studie ben ik meteen als advocaat gaan werken en kwam het spelen een aantal jaren op het tweede plan.

In de advocatuur is het gezegde “Je krijgt de praktijk die je toekomt” en het is wellicht niet verwonderlijk dat ik als als advocaat veel heb gewerkt voor platenmaatschappijen, muziekuitgeverijen, artiesten, DJs, festivals enz. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vanaf 2005 ben ik weer meer muziek gaan maken. In 2006 heb ik een aantal stukken mogen opnemen voor Radio Fryslan Jazzcafe Live, een radio programma van saxofonist en studiobaas Hans Wijnbergen. Daarbij ben ik voor de gelegenheid begeleid door (oud studiegenoot) Joris Teepe op bas en Joost van Schaik op drums. Erg goede muzikanten en fantastisch om daar mee te spelen.

Steeds meer ben ik eigen repertoire gaan schrijven. Songs, jazz stukken, maar ook stukken voor akoestische gitaar solo. In 2011 heb ik die stukken vastgelegd op het album Milestones, een kruising is van diverse stijlen, waaronder klassiek, jazz, wereldmuziek.

In 2012 heb ik besloten om het gespreide bedje van het advocatenkantoor waar ik werkte te verlaten en voor mijzelf te beginnen. Russchen Advocatuur Hierdoor wordt het voor mij beter mogelijk om het werken als advocaat te combineren met het werken als muzikant. Mijn advocatenpraktijk bestaat nog altijd voor een belangrijk deel uit zaken rond de muziekbusiness, maar daarnaast ook de meer algemene IE/IT-praktijk.

Vanaf 2013 speel ik geregeld als invaller in de Saskia Laroo Band. Geweldig leuk is dat, en omdat Saskia met veel verschillende muzikanten werkt, heb ik het voorrecht om met allemaal fantastische muzikanten op het podium te staan.

In 2014 ben ik 50 geworden .. en heb ik besloten om het vooral niet rustiger aan te gaan doen in de muziek. Integendeel! Ik heb me op de blues gestort en heb mijn eigen band opgericht. De grote bluesgitaristen zingen allemaal en ik heb besloten dat ook te gaan doen. Dat is weer een hele nieuwe uitdaging. Ik heb wel in allerlei bands koortjes gezonden, maar de lead zingen is echt een hele nieuwe uitdaging.

In 2015 heb ik met mijn band een aantal optredens verzorgd en heb ik verder geschreven aan de EP “Better Pack Your Bags” die in het najaar van 2016 is uitgekomen. In 2017 hebben we een tweede EP “A Matter Of Perspective” opgenomen. We hebben ons ingeschreven als band voor de Dutch Blues Challenge en stonden in oktober 2017 in de finale. Was leuk om te doen, en ik heb veel mensen leren kennen.

Maart 2018 is het album Straight Line uitgebracht, met daarop 15 stukken die ik de afgelopen paar jaar met mijn band heb opgenomen in en aantal opname sessies, deels in studio Wijnbergen en ook een paar nummers in Wisseloord.

Ik voel me bevoorrecht om te spelen met de geweldige muzikanten in mijn band:
– Hans de Wild op Hammond
– Maarten Bakker op bas
– Peter Weissink op drums

Soms schrijf ik een nummers die niet goed passen binnen de blues band, maar meer singer/songwriter achtig zijn. Inmiddels heb ik er een heel aantal op de plank liggen. Dat repertoire gebruik ik veelal voor akoestische optredens en singer/songwriter avonden. In februari 2018 heb ik een mini tourtje gedaan met alleen maar unplugged optredens, samen met gitarist Herman Onnen. Dat was erg leuk en we gaan daar de komende tijd mee door en willen een serie huiskamerconcerten gaan doen. Laat me graag weten als je belangstelling hebt.

In 2019 zal ik een aantal optredens gaan doen met Copperline, een James Taylor tribute. Prachtig klassiek singer songwriter repertoire waar. Leuk en leerzaam om me daar op te storten de komende tijd.

Leave a Reply

2014 JamSession © All rights reserved.