Over mij

Ik ben begonnen met gitaarspelen toen ik 10 was. Eerst klassiek en toen ik 13 was had ik met een krantenwijk genoeg gespaard voor mijn eerste elektrische gitaar. Een versterker had ik aanvankelijk niet. Ik plugde in op een heel klein platenspelertje en probeerde na te spelen wat ik andere gitaristen hoorde doen. De sound probeerde ik te imiteren met heel eenvoudige middelen.

Natuurlijk zat ik in allerlei bandjes op de middelbare school. Ik vond het zo leuk dat ik besloot om er verder in te gaan. Ik deed toelatingsexamen bij het conservatorium in Zwolle en in Hilversum en werd aangenomen. Ik koos voor Hilversum wat in die tijd de place to be was. Later is die school gefuseerd met het Conservatorium van Amsterdam. Ik kreeg les van Wim Overgaauw, een geweldig goede jazzgitarist en een erg inspirerende persoonlijkheid.

In die tijd, medio jaren 80, was er veel live muziek, en als student speelde ik vaak wel 3 of 4 maal per week in allerlei jazzcafe’s en op festivals. Omdat ik vrij goed a vue noten kan lezen – wat veel gitaristen niet kunnen – werd ik geregeld gevraagd om mee te doen aan opname sessies. Ik kwam zelfs op de lijst van invallers voor het Metropool Orkest, toen nog onder Rogier van Otterloo. Via Wim Overgaauw kwam ik in het TV programma “Jazz Met Jacobs” en werd ik genomineerd voor de Wessel Ilcken jazzprijs.

Ondanks dit vrij succesvolle begin ben ik toch een andere kan op gegaan. Ik zag om me heen hoe moeilijk het is om rond te komen als muzikant en koos er voor om rechten te gaan studeren en daarnaast te blijven spelen. Na die studie ben ik meteen als advocaat gaan werken en kwam het spelen een aantal jaren op het tweede plan.

In de advocatuur is het gezegde “Je krijgt de praktijk die je toekomt” en het is wellicht niet verwonderlijk dat ik als als advocaat veel heb gewerkt voor platenmaatschappijen, muziekuitgeverijen, artiesten, DJs, festivals enz. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vanaf 2005 ben ik weer meer muziek gaan maken. In 2006 heb ik een aantal stukken mogen opnemen voor Radio Fryslan Jazzcafe Live, een radio programma van saxofonist en studiobaas Hans Wijnbergen. Daarbij ben ik voor de gelegenheid begeleid door (oud studiegenoot) Joris Teepe op bas en Joost van Schaik op drums. Erg goede muzikanten en fantastisch om daar mee te spelen.

Steeds meer ben ik eigen repertoire gaan schrijven. Songs, jazz stukken, maar ook stukken voor akoestische gitaar solo. In 2011 heb ik die stukken vastgelegd op het album Milestones, een kruising is van diverse stijlen, waaronder klassiek, jazz, wereldmuziek.

In 2012 heb ik besloten om het gespreide bedje van het advocatenkantoor waar ik werkte te verlaten en voor mijzelf te beginnen. Russchen Advocatuur Hierdoor wordt het voor mij beter mogelijk om het werken als advocaat te combineren met het werken als muzikant. Mijn advocatenpraktijk bestaat nog altijd voor een belangrijk deel uit zaken rond de muziekbusiness, maar daarnaast ook de meer algemene IE/IT-praktijk.

Vanaf 2013 speel ik geregeld als invaller in de Saskia Laroo Band. Geweldig leuk is dat, en omdat Saskia met veel verschillende muzikanten werkt, heb ik het voorrecht om met allemaal fantastische muzikanten op het podium te staan.

In 2014 ben ik 50 geworden .. en heb ik besloten om het vooral niet rustiger aan te gaan doen in de muziek. Integendeel! Ik heb me op de blues gestort en heb mijn eigen band opgericht. De grote bluesgitaristen zingen allemaal en ik heb besloten dat ook te gaan doen. Dat is weer een hele nieuwe uitdaging. Ik heb wel in allerlei bands koortjes gezonden, maar de lead zingen is echt een hele nieuwe uitdaging.

In 2015 heb ik met mijn band een aantal optredens verzorgd en heb ik verder geschreven aan de EP “Better Pack Your Bags” die in het najaar van 2016 is uitgekomen. In 2017 hebben we een tweede EP “A Matter Of Perspective” opgenomen. We hebben ons ingeschreven als band voor de Dutch Blues Challenge en staan in oktober 2017 in de finale. Fingers crossed..

Ik voel be bevoorrecht om te spelen met de geweldige muzikanten in mijn band:
– Hans de Wild op Hammond
– Maarten Bakker op bas
– Peter Weissink op drums

Soms schrijf ik een nummers die niet goed passen binnen de blues band, maar meer singer/songwriter achtig zijn. Inmiddels heb ik er een heel aantal op de plank liggen. Dat repertoire gebruik ik veelal voor acoustische optredens en singer/songwriter avonden.

Geef een reactie

2014 JamSession © All rights reserved.